Vad äter vilda djur?

När du hittat ett skadat vilt djur eller en djurunge så kan det ibland dröja några timmar eller något dygn innan du får hjälp av en rehabiliterare och då är det bra att veta vad djuret äter.

Observera att alla fakta och råd bygger på att du endast får ta hand om ett djur i max 48 timmar. För vilda djur gäller nämligen en 48-timmars lag som innebär att du måste hitta en rehabiliterare med tillstånd att vårda ett vilt djur inom detta tidsspann.

 • Vuxna andfåglar och svanar vill ha uppblött foder. En större skål med vatten och en matskål med hälften mat, hälften vatten. De äter vegetabiliskt hönsfoder, havre och kornkross och mörkt bröd.
 • Måsfåglar och kråkfåglar är allätare och äter med glädje katt- och hundmat, kokt potatis, fisk, potatis, pasta, ost m m. Småfåglar som mesar, sparvar, finkar och tättingar äter viltfågelblandningar, talgbollar och mjölmaskar. Duvor äter fröer och gärna smulat bröd.
 • Insektsätande fåglar som t ex hussvalor och tornseglare vill ha nötfärs, insektsfoder, mjölmaskar osv. Obs att tornseglaren måste handmatas med små kulor av nötfärs. Den äter inte själv.
 • Rovfåglar och ugglor kan man också ge tillfälligt nötfärs eller annat rått kött.
 • Igelkottar äter klippt strömming, ost och katt- eller hundmat.
 • Ekorrar äter hasselnötter, solrosfrön, äppelbitar, morötter, hårt bröd o s v.
 • Om du har hittat småfågelungar  kan de flesta landlevande äta uppblött hundvalpfoder. Andungar och andra dunbollar vars föräldrar lever i och kring vatten kan man ge mosad hårdkokt äggula blandat med kycklingfoder och insektsblandningar. Blanda i vatten på ett mindre fat så att konsistensen blir lite lösare än gröt. Man får vara försiktig med vattnet till dessa små. Du kan alltid använda en vattenbehållare för hönskycklingar eller ta ett fat och lägg en sten i lämplig storlek i mitten av fatet. De blir så lättnedkylda och kan dö väldigt snabbt om de blir genomblöta.
 • Mås- och trutungar äter katt- och hundmat blandat med hårdkokt äggula. Rovfågel- och uggleungar äter köttfärs med vitaminer och mineraler. Detta kan ges endast tillfälligt då de helst av allt skall äta uppklippta möss eller dagsgamla kycklingar i små bitar.
 • Till duvungar blandar man naturell keso med pullfor veg. (Odal/Granngården) (tillfälligt alternativ keso, havregryn och lite ströbröd) Man kan också blanda i en liten mängd finkfrö. Använd en gaffel och mosa ihop blandningen. Rulla små ovala kulor (de får inte vara större än fågelns näbb). Lirka försiktigt upp näbben och stoppa in en kula i taget så långt in i munnen som möjligt. Är fågeln liten kan näbben vara mjuk. Då måste man vara extra försiktig så att man inte skadar den. Proppa den inte för full i början. Ge den hellre en mindre mängd, men oftare.
 • Fågelungar skall ha mat varannan timme. Är de riktigt små, d v s nakna så skall de ha varje timme. Rov- och uggleungar var fjärde timme. Andungar äter själva. Duvungar var tredje timme.
 • Harpaltar äter med fördel Royal Canine cat milk som är en kattungemjölkersättning.
 • Igelkottars -och ekorrungar äter Esbilac som är en valpmjölkersättning. Dessa mjölkersättningar köper man på apotek eller i djuraffär. Har-, ekorr- och igelkottsungar äter ungefär var tredje timme.