Gässen i Lötsjön – en riktig julsaga

Posted by on Nov 29, 2020 in Nyheter

För en vecka sedan blev jag kontaktad av en mycket upprörd person angående en gås i mycket dåligt skick vid Lötsjön som ligger strax norr om Stockholm i Sundbyberg. Anja, som hon heter berättade att hon under en tid sett fågeln och även kontaktat ansvarig på kommunen. Alla som någon gång haft kontakt med en kommun i något ärende vet att det inte alltid är så enkelt som man kanske förväntar sig att få respons eller ens komma i kontakt med rätt person. Nu skulle det visa sig att den högst ansvarige var informerad om gåsen och att det fanns en plan. I förlängningen, enligt såväl Anja som mig skulle deras insatser för gåsen inte vara tillräckliga för hennes tillstånd. Hennes ena öga var inbakat i var, hon hade ett fult sår på bröstet och dessutom väldigt halt. Dessutom var hela hennes kropp täckt av parasiter.

Parasiter som angripit fågeln

Infekterat sår i bröstet

Jag tog kontakt med Roslagstulls Djurklinik som välkomnade henne till kliniken och hade ett mycket givande samtal med parkförvaltningens chef Jimmy och vi fick tillåtelse att ta henne till veterinär. Även den andra gåsen fick följa med som sällskap. På kliniken konstaterades att hon hade en kraftig inflammation i ögat, ett gammalt läkt benbrott och ett liggsår över bröstbenet. Sedan dess har hon behandlats för sina skador hos Anja, numera inte endast gåsräddare utan också ett mycket välkommet tillskott som volontär i föreningen NVR. Såret på bröstet är läkt, ögat som vi trodde inte fanns kvar har tittat ut, alla parasiter är borta och hon och hennes vän har fått ett nytt hem.

Jag kontaktade Sundbyberg stad och frågade om Jimmy kunde tänka sig att låta gässen gå i pension. Han hade tänkt i samma banor så nu återstår en tid av rehabilitering sedan flyttar damerna till Djurskyddet Mariefred där de kommer få leva under återstoden av sina liv i värme, trygghet och omsorg.

Hade det inte varit för Anja som med näbbar och klor kämpat för gässen så hade deras liv sannolikt ändat där, på en strandremsa vid Lötsjön. Så, stort och varmt tack till Anja som är en riktig hjälte och även en stort tack till alla andra som engagerat sig i de vackra gässens öde. Stort tack även till Sundbyberg Stad för er insats och kloka beslut. Slutligen ett innerligt tack till Eva på Djurskyddet Mariefred som kommer ta emot och ge gässen ett värdigt liv med den omsorg de förtjänar under återstoden av sina liv.

Två små lyckliga & friska gäss

Fantastiska för och efterbilder på ögat efter behandlingen

Efterbild på bröstet som tidigare var skadat med ett sår

Önskar er alla en fin första advent

Catarina