Vad gör fladdermössen om vintern?

Posted by on feb 20, 2012 in Blogg

Eftersom det inte finns några insekter att hitta under vintern måste fladdermössen spara energi genom att övervintra. Beroende på väder, insektstillgång och art så ”sover”  svenska fladdermöss mellan oktober och april.

För att övervintra letar fladdermössen upp en mörk och fuktig plats (eftersom de är känsliga mot uttorkning) med jämn temperatur som inte helst inte överstiger 5 plusgrader och absolut inte blir kallare än noll. Detta för att kroppsfunktionerna skall kunna hållas igång på ett minimum av energiförbrukning.

En sådan här plats brukar vara en grotta eller gruva, kanske en jordkällare eller en vind. Man kan hitta fladdermöss övervintrandes sida vid sida, ibland i en och samma klunga. Men oftast så sitter fladdermössen en och en. Då och då vaknar fladdermössen ur dvalan, för att kissa lite, för att flytta sig eller för at para sig. Kända fladdermustillhåll är Tabergsgruvan och Sala silvergruva, men de de flesta övervintringsplatserna är fortfarande är okända för oss människor.

(Källa fladdermus.net)