Bli medlem i Nordens Viltrehabilitering och visa att du står på de vilda djurens sida.
Ta inte med dig vilda djur hem. Polisen och länsstyrelserna har listor över vilka som får ta hand om vilda djur.
Kontakt. Kontakta en viltrehabiliterare om du hittar ett skadat djur.
Lämna fågelungar ifred. Många fågelungar, t ex kråkor, skator och björktrastar hoppar på marken och i buskar en tid efter att de lämnat boet, men de har sina föräldrar i närheten.
Fågelägg. Ta inte hem och ruva övergivna fågelägg. Det är olagligt.
Lämna harar och rådjur ifred. Harar och rådjur lämnar sina ungar ensamma hela dagen. Mamman kommer tillbaka under gryning och skymning och matar sin unge och flyttar det till en ny skyddad plats.
Städa upp. Hjälp alla vilda djur genom att plocka upp farligt skräp. Som snören, trådar, ringar från ölburkar, fiskelinor och krokar.
Kolla katten. Håll koll på din katt när fåglarna har ungar, så att den inte anfaller dem. Sätt på katten ett halsband med pingla.
Var snäll mot djur och fåglar. Nästa gång du ser någon som skrämmer exempelvis duvor på stan, fråga personen som gör det hur hon/han skulle känna om någon (som är tio gånger större.) gjorde likadant mot henne/honom.
Vänta med trädfällning. Många fåglar och ekorrar bygger bon högt upp i träd och går inte att se från marken. För att vara på den säkra sidan ska man inte fälla träd på vår och försommaren.
Grodyngel. Fånga inte grodyngel, och ta absolut inte hem dem för att ha dem i en burk. Grodor är känsliga djur, som mår dåligt i små burkar. Allra helst vill de bo kvar där de är födda. Du kan titta på dem där de är.
Var snäll på stranden. Fånga inte krabbor, fiskar eller maneter när du är på stranden, inte ens för att ha dem i en hink en liten stund. Alla som lever i havet vill stanna där, och man skadar dem om man tar upp dem. Skaffa en snorkel istället och bli en fisk du också.
Maskar och småkryp. När det har regnat kryper maskar och vinbärssnäckor upp på trottoarer. Är man liten som en mask eller snäcka kan man bli trampad på av jäktande fötter. Du kan flytta bort dem från trottoarer, men akta dig för trafiken.
Sätt nät över skorstenen så att inte ugglor ramlar ner. Kattugglor är de ugglor som oftast ramlar ner i skorstenar. Andra fåglar, t ex kajor gillar att bygga bo i skorstenar som inte använts på ett tag.
Ta reda på hur du ska göra om du kör på ett vilt djur. Var beredd genom att ha något i bilen du kan markera platsen med, så att viltvårdaren kan göra ett effektivt eftersök om så behövs. Stanna alltid och titta om du kört på ett djur, så att ingen behöver plågas i onödan. Ring polisen.