När du har hittat ett djur är det mycket att tänka på så här kommer en del tips. OBS! Tänk på att det krävs tillstånd från Länsstyrelsen och Naturvårdsverket för att få ta hand om vilda djur i mer än 48 timmar.
Det är olagligt att ha vilda djur hemma längre än två dygn utan tillstånd
- Ta in djuret inomhus och placera det i en låda eller bur. Se till att djuret inte kan ta sig ut om/när det piggnar till, ett djur eller fågel som börjar rusa/flyga runt kan skada sig och vara svårt att få tag på igen.
- Djur i chock reagerar precis som människor – de behöver värme, lugn och ro. Placera djuret varmt, mörkt och tyst. Undvik att hantera det då detta kan förvärra chocken. Håll barn och husdjur borta.
- Tag därefter kontakt med en viltrehabiliterare för vidare information och rådgivning. När du placerat det upphittade djuret i en bur eller låda så är det viktigt att du planerar för nästa steg; d v s ett besök hos veterinär eller transport till närmsta person med tillstånd för skadade vilda djur.
- Tvinga aldrig i ett djur/fågel vatten eller mat! Risken är stor att vatten/mat hamnar i lungorna istället vilket kan orsaka lunginflammation.
- Ställ aldrig fram vatten eller mat till ett djur i chock, vänta några timmar.
- Har du tagit in ett däggdjur kan du kolla om det är uttorkat genom att ta tag i nackskinnet och lyfta skinnet uppåt, om skinnet ”fastnar” utdraget är djuret uttorkat och om skinnet åker tillbaka är det normalt. Ett uttorkat djur behöver träffa en veterinär om det inte verkar klara att äta eller dricka själv. Gäller det en unge är det viktigt att du får hjälp snabbt eftersom de klarar sig sämre utan mat och vatten en längre tid.
- Släpp ut djur på morgonen så att de har dagen på sig att söka föda och lämplig nattkvist. (Obs. Detta gäller inte nattaktiva djur/fåglar som t.ex. ugglor.)
- Håll djuret under uppsikt då det kanske behöver mer vård än du kan ge. Om du är tveksam, kontakta viltrehabiliterare.
- Tag genast djuret till veterinär om det krampar, har svåra sårskador, inte kan stå, rosslar, har svårt att andas, kippar efter luft eller verkar ha brutit något.
- Däggdjurs- och fågelungar måste matas ofta och regelbundet. Kontakta därför genast viltrehabiliterare. Försök inte själv att mata en unge utan att noga ta reda på vad som är lämpligt, och hur du ska mata! Återigen: ge aldrig vatten i munnen/näbben på en unge då risken är stor att det hamnar i lungorna, vilket kan orsaka lunginflammation
- Skydda dig själv. Djur i chocktillstånd kan verka nästan ”tamt” men när det mår bättre kan det bitas, nypas och klösas.
- Hantera alltid fladdermöss med skinnhandskar eftersom de kan bära på sjukdomar som rabies.
- Igelkottar och fladdermöss som vaknat mitt i vintern behöver alltid komma till viltrehabiliterare. En anledning till att de vaknat kan vara att de är för magra, och inte kommer att klara vintern. Om de då får hjälp i form av rätt föda och värme kan de släppas ut igen till våren.
Tvätta alltid händerna när du tagit i ett vilt djur.