Läs detta först. Naturen och de vilda djuren uppför sig ofta väldigt annorlunda mot oss människor. Förvissa dig alltid om att upphittade djurungar verkligen är övergivna! Både har- och rådjursmammor lämnar sina ungar under större delen av dagen och återkommer i gryning och skymning.
Ett rådsjurskid som är övergivet visar tydligt att något är fel. Det går/vacklar, skriker och visar symtom på nedsatt allmäntillstånd. Kråkfågelungar och björktrastungar lämnar sina bon en dryg vecka innan de är flygfärdiga. De hoppar på marken och matas av sina föräldrar, de söker också skydd i buskar och liknande.
Även andra djurföräldrar med ungar tillbringar många timmar i sökandet efter mat. Ingrip inte om det verkar som att ungen mår bra. Titta gärna till ungen efter några timmar (lugnt och tyst) utan att störa djuret och titta från avstånd. Först när du försäkrat dig att ungen verkligen är övergiven kan du hämta den och söka rätt på rehabiliterare.
Checklista om du har tagit hand om ett djur
- Ta in djuret inomhus och placera det i en låda eller bur. Ett djur eller fågel som börjar rusa/flyga runt kan skada sig.
- Gör i ordning en elektrisk värmedyna eller en varmvattenflaska (fyll med varmvatten från kranen) eller en vanlig flaska fylld med varmvatten från kranen. Ställ lådan/buren på värmedynan eller linda in varmvattenflaskan i en handduk och lägg djuret på flaskan. Se alltid till att djuret kan komma undan från värmen om det blir för varmt.
- Tvinga aldrig i ett djur/fågel vatten eller mat i munnen! Risken är stor att vatten/mat hamnar i lungorna istället vilket kan orsaka lugninflammation.
- Ställ aldrig fram vatten eller mat till ett djur i chock, vänta några timmar.
- Tänk på att djur i chock reagerar precis som människor i chock, de behöver värme och lugn och ro. Placera djuret varmt, mörkt och tyst. Undvik att hantera det is största möjliga mån eftersom detta kan förvärra chocken.
- Har du tagit in ett däggdjur kan du kolla om det är uttorkat genom att ta tag i nackskinnet och lyfta skinnet uppåt, om skinnet ”fastnar” utdraget är djuret uttorkat och om skinnet åker tillbaka är det normalt. Ett uttorkat djur behöver träffa en veterinär om det inte verkar klara att äta eller dricka själv även efter några timmar. Gäller det en unge är det viktigt att du får hjälp snabbt eftersom de klarar sig sämre utan mat och vatten en längre tid.
- Om djuret inte har piggnat till efter ca tre timmar ska du inte släppa ut det. Är det fortfarande svagt nästa dag måste du kontakta en viltrehabiliterare eller veterinär.
- Tänk på att alltid släppa ut djur på morgonen så att de har dagen på sig att söka föda och lämplig nattkvist. Tar du in ett djur på eftermiddagen, bör du alltid vänta till nästa dag med att släppa ut djuret. (Obs. undantag för nattaktiva djur som t.ex. ugglor. )
- Tänk på att hålla djuret du tagit in under uppsikt, det är inte alltid djuret piggnar till utan behöver kanske mer vård än du själv kan ge. Om du är tveksam, kontakta viltrehabiliterare.
- Kontakta veterinär genast om djuret krampar, inte kan stå utan ligger på sidan trots att djuret är varmt. Samma gäller om djuret verkar ha svårt att andas, rosslar, kippar efter luft eller verkar ha brutit något.
- Har du hittat en unge måste den få mat och vätska ofta eftersom den inte klarar lika mycket som en vuxen individ. Kontakta därför genast viltrehabiliterare.
- Tänk på att skydda dig själv. Även om djuret i chocktillstånd nästan verkar ”tamt”, blir det snart sig själv igen när det mår bättre och kan bitas, nypas, klösas.
- Tvätta alltid händerna när du tagit i ett vilt djur.
- Hantera alltid fladdermöss med skinnhandskar, eftersom de kan bära på utländska sjukdomar som Rabies.
- Igelkottar och fladdermöss som vaknat mitt i vintern behöver alltid komma till viltrehabiliterare. En anledning till att de vaknat kan vara att de är för magra, och inte kommer att klara vintern. Om de då får hjälp i form av rätt föda och värme kan de släppas ut igen till våren. En igelkott måste väga minst 600 gr för att klara vintern, men bör gärna väga helst 1 kg när vinterdvalan inleds.
VIKTIGT! Tänk på att det krävs tillstånd från Länsstyrelsen och Naturvårdsverket för att få ta hand om vilda djur mer än 48 timmar. Det är alltså olagligt att ha vilda djur hemma längre än två dygn utan tillstånd.