Djurens ö uppmanar till nationell städtävling

Posted by on maj 15, 2018 in Nyheter

För att komma tillrätta med den tilltagande nedskräpningen vid Skeppsdalaström har Djurens ö startat en städpatrull. Tolv sopsäckar krossat glas, blöjor, bildelar och fimpar har de fått ihop sedan starten för sex månader. Arbetet har gett resultat. Det har inte bara blivit renare på platsen utan även bidragit till ett förändrat beteende – folk har slutat att dumpa sitt skräp där. Nu uppmanar Djurens ö till en nationell städtävling.

Ni har startat en städpatrull. Varför har ni gjort det?

– Vid Skeppsdalaström där vi under 5 år bedrivit grodräddning och det nu byggs grodtunnlar har det vid parkeringen varit en dumpningsplats! Då vi patrullerar i området har vi sett hur det bara blivit värre med åren, säger Lili Päivärinta på Djurens ö.

Varför har det blivit så skräpigt just där?

– Det är ju så att om en plats är skräpig så tror folk att det är ok att dumpa skräp där. Vi bestämde oss för att plocka upp allt skräp för att förhindra att djur och människor skadas. Vi fick ihop 12 sopsäckar med allt möjligt skräp, krossade flaskor, bildelar, blöjor, fimpar, byggmaterial, tidningar, kläder, papper m.m., berättar Lili.

Djurens ö dokumenterade arbetet och tog bilder före och efter städkampanjen. Ett halvår senare kom de tillbaka.

– Efter 6 månader som nu gått är platsen fortfarande ren och inget nytt skräp är slängt där! Detta tyder på att människor inte längre vill slänga sitt skräp på platsen då det är rent och fint. Det innebär att vår städningsinsats fungerade!

Under våren kommer Djurens ö arrangera flera städdagar där de rensar andra platser från skräp. De kommer även under april månad uppmana till en nationell städtävling.

– Vi kommer under april gå ut på våra sociala medier och utlysa en tävling där människor runt om i Sverige uppmanas att starta egna städpatruller, berättar Lili.

Hur går det hela till?

– Det hela går ut på att vi vill uppmana människor att skapa ” städpatruller” där man i sin kommun, stad eller område städar upp en plats där det är väldigt skräpigt.

En jury på Djurens ö kommer utse de bästa patrullerna som kommer prisas med en badhandduk, kalender samt tygpåse från Djurens ö.

Djurens ö efterlyser även samarbeten med andra organisationer som jobbar mot nedskräpning.

Förhoppningen är att denna tävling ska bli starten på fler städaktioner över landet.


 Vill du starta en egen städpatrull? Gå då in på www.djurenso.se och läs om hur du kan vara med i tävlingen.