Missade sonens födelsedag för ormvråkens skull

Posted by on aug 13, 2012 in Nyheter

Våren och sommaren är oftast den mest hektiska tiden för viltrehabiliterare. Naturen är en stor barnkammare, många djur är i rörelse och det finns många unga djur som ännu inte lärt sig allt de behöver för att kunna överleva utan problem. Dessa djur hamnar därför ofta i kläm och de som har tur kommer till någon som bryr sig om dem och som gör det lilla extra för att de ska få en andra chans.

Vi tänkte här dela med oss av några av de djur och människor som vi stött på under sommaren och dela med oss av en viltrehabiliterares vardag.

Emma Billbäck som driver Rättviks Viltjourhar delat med sig av en av sommarens upplevelser samt några riktigt härliga bilder:

”Vi blir så glada när vi möter människor som verkligen bryr sig om de utsatta vilda djur som kommer i deras väg. Jag är ju säker på att de människorna också bryr sig om varandra och resten av planeten.

Lappuggla inne för röntgen

I våras fick vi telefon från en man som var på besök i vårt område. Bilen framför honom hade kört på en ormvråk vid en bensinstation och sedan bara stuckit. Mannen i telefonen var riktigt upprörd och undrade om vi kunde ta emot fågeln.

– Givetvis, svarade jag.

– Jag kommer med en gång. Jag är hos er om 2,5 timmar, sade mannen.

Det visade sig att upphittaren av fågeln, som för övrigt äger ett större svenskt företag, Hade tagit en dag ledigt för att fira sin sons 35 års dag. Nu skulle han sitta i bilen i 5 timmar för att få in ormvråken till vår anläggning.Allt medan festdeltagarna och sonen väntade. Ormvråken överlevde tyvärr inte natten.

Vi har haft kontakt med fågelns upphittare efter händelsen, när han hjälpt oss med pengar till att betala röntgen av andra fåglar och för att köpa material till att bygga en betesbur som vi använt till andungar och igelkottar.

Men det finaste i historien var hur upprörd mannen var över den andra trafikantens nonchalans, och hur han själv avstod från en stor del av festen han skulle besöka på sin lediga dag, då det var viktigare att försöka rädda livet på ormvråken.”

En ormvråk som klarade sig och som här ska till att släppas