Ett liv i frihet eller en dödsdom?

Posted by on maj 9, 2012 in Nyheter

Genom åren som gått har Nordens Viltrehabilitering kommit i kontakt med många sällskapsdjur som dumpats av familjer och privatpersoner som av olika skäl tröttnat på dem.

Kaniner, marsvin, sköldpaddor, skrattduvor och andra exotiska fåglar är bara några exempel på djur som hittats i olika skick. De flesta har varit utmärglade och vissa har också haft infekterade otäcka sårskador. Vintertid har vi fått in kaniner med svåra frostskador på öronen.

Ett liv i frihet – innebär för dumpade sällskapsdjur ett långsamt lidande mot en garanterad död.

Hur människor tänker, som kastar ut ett djur som är helt beroende av människor, är en fullständig gåta. Kanske lever de med en övertygelse att kaninen, katten, marsvinet, sköldpaddan, duvan ges en chans att klara sig på egen hand. Eller är dessa djurdumpare emotionellt handikappade och saknar empati?

Vilket som, innebär beslutet att öppna sitt hem för en fyrbent vän eller en befjädrad ett åtagande som omfattas av omsorg och kärlek med djuret under hela dess liv.