Fladdermustragedi på Värmdö

Posted by on feb 20, 2012 in Blogg

På Värmdö har en stor koloni av dvärgfladdermus drabbats av en tragedi. Den stora kolonin bosatte sig för vinterdvala i höstas i hustakets luftspalter. I samband med att kylan slog till för en dryg månad sedan började husägarna att elda i en kamin, ansluten till luftspalterna för maximal uppvärmning av huset. Varmt och skönt för familjen som var helt ovetande om att detta skulle innebära en tragedi för fladdermössen. 

Familjen har kört i skytteltrafik till fladdermuskliniken och 28 fladdermöss har omhändertagits. De allra flesta har mått förhållandevis bra men några av avlivats på grund av andningsvårigheter, luftödem och brännskador i mun och svalg. Familjen är stora djurvänner och händelsen är en tragedi även för dem. Kaminen står kall sedan några dagar tillbaka och det har tystnat i väggar och tak. Våren kommer att visa om de kvarvarande fladdermössen överlevt eller om alla gått ett plågsamt och tragiskt öde tillmötes.